7 chakra's

 
Er zijn zeven chakra’s. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Het zou ideaal zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief want dan zou je lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Helaas is dit meestal niet zo. Soms zijn chakra’s niet actief genoeg waardoor blokkades in de energie kunnen ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief. Er zijn technieken om de chakra’s te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen. De chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam. Elke chakra is weer verbonden aan je energiebanen, van groot naar de kleinste nadi op celniveau. Ook is elk chakra verbonden met je organen en klieren en zorgt voor de hele waterhuishouding en metabolisme van je lichaam.
 
1e Chakra: Het Stuitchakra
Het wortel of stuit chakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Het wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties en in het hier en nu.
Plaats:  uiteinde van de ruggengraat. Kleur Rood. Emotie Angst of vertrouwen
Het wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties.
Als deze chakra open is voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu. Lichaam: benen, botten, dikke darm. Actie Ik ben, Ik heb.
Te weinig actief: angstig, nerveus, gebrek aan discipline, te mager, gehaast.               
Overactief: Materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig en traag.

2e Chakra: Het Seksuele chakra,
Creatiekracht. Dit chakra staat voor onze emotie en seksualiteit. Als dit chakra open staat, kun je je emoties vrij laten gaan en uiten zonder over emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt. Levensvreugde en creativiteit vinden de basis in dit chakra en ook een gezonde omgang met seksualiteit: hartstocht en emoties worden niet onderdrukt, maar geuit. Stroomt de levensenergie evenwichtig door het tweede chakra, dan kun je je creatieve potentieel volledig tot uitdrukking brengen. Zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust duiden erop dat dit chakra geactiveerd is.
Plaats: onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen. Kleur oranje. Emotie: ik houd van mijn lichaam, gevoel schuldgevoel. Staat voor emotie en seksualiteit.
Te weinig actief: frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.
Overactief: Overgevoelig, over emotioneel reageren, seks verslaving, dwangmatig gedrag.
Lichaamsdelen: baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas. Actie Ik voel.
 
3e Chakra: Het Zonnevlecht chakra
In het derde chakra staat het ego centraal. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is deze chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Je kunt gevoelens toestaan zonder er door te worden overspoeld. Daarnaast staat deze chakra voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Deze chakra is de zetel van eigenwaarde en een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te gaan. Ook staat deze chakra samen met het tweede chakra voor creëren.  SCHEPPINGSKRACHT. Kenmerken van de navel of solar plexus: Plaats tussen navel en hart. Kleur geel. Emotie eigenwaarde en schaamte. Staat voor Wilskracht en macht. Je gedrag in de groep.  Je kunt spontaan reageren en voelt dat je jezelf onder controle hebt.
Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen.
Overactief: dominant, agressief, over actief. Lichaam: Spierenstelsel, spijsvertering, Actie Ik wil en Ik kan.
 
4e Chakra: Het Hartchakra
Het hartchakra staat voor liefde, menselijkheid, geborgenheid en affectie. Als dit chakra open staat, ben je meelevend en vriendelijk. Je bent dan in staat harmonieuze relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en je omgeving staan centraal in dit chakra. Het zorgt voor een liefdevol en ondersteunend contact met de ander. Kleur: groen Emotie: liefde en verdriet. 
Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter kritisch.
Overactief: afhankelijk, teveel geven, bezitterig, vasthouden, jaloers. Lichamelijk: longen, hart, armen en handen. Actie: Ik bemin en ik wordt bemind.

5e Chakra: Het keelchakra 
Met een goed geopend keelchakra kun je jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek & creatief  gebied. De verantwoordelijkheid nemen voor je persoonlijke behoeften vindt zijn oorsprong in het keelchakra. Het vijfde chakra verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en is hiermee de bemiddelaar tussen voelen en denken. Kleur Blauw. Emoties: waarheid spreken. Leugens blokkeren dit chakra. Jezelf uiten en zeggen wat er in je omgaat.  Jezelf uitdrukken ook artistiek.
Te weinig actief: Angst om te spreken.
Overactief: teveel praten, niet kunnen luisteren. Lichaamsdelen: keel, oren, mond, armen en handen. Actie: Ik wordt gehoord.

6e Chakra: Het 3e Oog:
Intuïtie en fantaseren, inzicht en voorstellingsvermogen. Ook alles wat niet binnenkomt via je 5 gebruikelijke zintuigen, maar via je 6e zintuig, zoals helderweten, helder voelen, helderziend. Dit chakra is de verbinding met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis. Verbonden met je mind en denken. Kleur Indigo, Emotie: illusie. Staat voor inzicht en visualisatie.
Als het open is heb je een goede intuïtie en kun je visualiseren en fantaseren en heb je een goed voorstellingsvermogen. Lichaamsdeel: Ogen: ik zie
Te weinig actief: weinig visie en materialistische kijk op de wereld
Overactief: verwarrende gedachten en illusies
 
7e Chakra: Het Kruinchakra 
Dit chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. Een geopend kruinchakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie. Een besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en een diep innerlijk vertrouwen, dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij nodig hebben. Kleur: Wit/Lila. Staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Als het open is ben je onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen. Emotie: Eenheid.
Te weinig actief: moeite met leren, spiritueel gesloten, apathisch
Overactief: over intellectueel, verwarring, spiritueel overactief.